شایسته

شایسته جان تا این لحظه 4 سال و 5 ماه و 25 روز سن دارد

درمان یبوست با بیوفیدبک

 

در زندگی نوین با حذف عادات صحیح غذایی و مشکلات رودوی مشکلات مزاجی فراروانی بوجود خواهد آمد .حدود۵۰ درصد افراد دچار یبوست مزمن یا اختلال عملکرد کف لگن(PFDیا dyssynergia) دارند. دراین اختلال هماهنگی بین شل یا ریلکسیشن کف لگن (مثلا پوبو رکتالیس) وحرکت دیواره شکم که مسئله ای ضروری برای برای دفع مدفوع طبیعی است وجود ندارد.

درمان یبوست مزمن با بیوفیدبک روده

متاسفانه اگاهی کافی درمورد یبوست مزمن بعلت اختلالات کف لگن وجود ندارد. درنتیجه، بسیاری از بیماران دچار یبوست مزمن که با دارو نمی توان انها را معالجه نمود، درمان مناسبی برای طبیعی شدن اجابت مزاج دریافت نمی کنند. بیوفیدبک برای درمان یبوست که تنها روش درمانی برای ۵۰ درصد موارد یبوست مزمن میباشد و اولین قدم درمانی در بسیاری از بیماران مبتلا به یبوست است. البته بیماران دسترسی ساده تری به این روش داشته باشند متاسفانه اکثر پزشکان چون با این روش در کشور آشنایی کافی ندارند یا از وجود مراکز فعال در این زمینه آگاه نمی باشند. مورد تجویز قرار نمیگیرد.

در مرکز فیزیوتراپی شایسته و در این روش ابتدا ارزیابی اولیه بیمار توسط فیزیوتراپیست، از نظر وضعیت سلامتی عمومی، وضعیت تغذیه وسبک زندگی و داروهای مصرفی ودیگر عواملی که عملکرد روده را تحت تاثیر قرار می دهند انجام می گیرد. سپس به بیمار توصیه های لازم صورت می پذیرد و در صورتی که بیمار از دسته ای باشد که به این درمان پاسخ می دهد از روش بیوفیدبک یبوست استفاده شود.

بسیاری از بیماران دچار یبوست دارای اختلال عملکرد عضلات واختلالات عملکردی روده میباشند (مانند یبوست ناشی از سندرم روده تحریک پذیر یا آی بی اسIBS ). این بیماران مدتها تحت درمانهایی مانند مصرف مسهل قرا گرفته که برای آنها فایده چندانی نداشته حتی باعث آسیب سیستم عصبی و تنظیم خود بخود روده نیز شده است، حتی دربسیاری موارد ، از اختلال عملکردی انتهای روده بزرگ وناحیه رکتوم ومقعد ، اطلاعی وجود نداشته است .این بیماران بخوبی به درمان یبوست با بیوفیدبک روده پاسخ داده و درمان می پذیرند. معمولا درمان یبوست با روش بیوفیدبک روده شامل بازتوانی عضلاتی است که در دفع مدفوع و تخلیه روده بزرگ دخالت دارند. این روشها به بیمار اموزش داده می شود وپس از مدت کوتاهی بیمار قادر میتواند دفع مدفوع خود رابحالت طبیعی برگرداند.

اکثر افرادی که با این روش تحت درمان قرارگرفته اند از آن راضی بوده اند. دراین روش از تمرینات پیشرفته روده و کف لگن استفاده شده بنابراین عارضه خاصی ندارد. در بسیاری از موارد اگر بیمار اختلال عملکردی شدید در کف لگن داشته باشد از تحریکات الکتریکی خاصی بطور همزمان در ناحیه انتهای روده استفاده شده که به روند درمان کمک خواهد کرد..

در بسیار از موارد علاوه بر یبوست علایم دیگری مثل احساس سیری زودرس، پری شکم و نفخ با بیوفیدبک روده بهبود خواهد یافت. در این روش درمانی بیمار در روند درمان نقش فعال و موثر دارد و برخلاف بسیاری از روشهای دیگر مثل دارو درمانی اثرات درمان پایدار است و با آموزشهای داده شده و ادامه تمرینات در منزل بیمار نیاز به مراجعه مجدد ندارد. طول درمان ممکن است از ۷ روز و در موارد مزمن و پیشرفته تا ۵ ماه طول بکشد.

یبوست مزمن با بیوفیدبک درمان میپذیرد

درمان بیوفیدبک یبوست شامل آموزش بیمار است که چگونه عضلات شکمی را با عضلات کف لگن بطور موفقیت امیزی هماهنگ شود تا تخلیه به رحتی صورت پذیرد.
معمولا هر جلسه ۴۰ تا۶۰ دقیقه طول می کشد.

در طول مراحل مختلف کارهای زیر برای فرد مبتلا صورت میپذیرد:

  1. استفاده از یک پروب رکتال یا سطحی که تنش عضلانی و تنشن ریلکس شدن عضله را بتوان ارزیابی کرد
  2. توضیح شفاهی به بیمار در مورد اینکه هنگام شل شدن کف لگن بیمار باید چه احساسی داشته و چگونه کف لگن باید ریلاکس شده یا شل شود. همزمان فیدبک تصویری به بیمار نشان داده شده تا یادگیری او تقویت پذیرد و متوجه بهبودی شل شدن و ریلکسیشن کف لگن بشود.
  3. یادگیری شناسائی کردن احساس درونی همراه با شل کردن یا ریلاکس کردن واینکه چگونه این حالت حفظ شود
  4. آموزش تاثیر منفی تنش کف لگن همراه با تنش عمومی بدن. یادگیری ریلکسیشن ممکن است با آموزش کمک گرفتن از تنفس دیافراگماتیک تاثیر بیشتری را نشان دهد
  5. متخصص فیزیوتراپی به بیمار مهارتها و ورزشهایی یاد داده شده که در طولانی مدت در خانه از آنها بهره ببرد و حالت ریلکس یا شل شدن کف لگن را بتواند حفظ کند.
  6. به بیمار اموزشهایی درمورد عملکرد طبیعی روده بزرگ داده شده، بیمار میبایست با عادتهای نادرست رفتن به توالت آشنا بشود و یاد بگیرد رفتارش راتغییر بدهد
  7. استفاده از تحریکات الکتریکی برای بازآموزی حسی و حرکتی دستگاه گوارش در ابتدای شروع هر جلسه درمانی صورت میپذیرد

 


تاریخ : 04 اسفند 1398 - 02:27 | توسط : سمیه | بازدید : 1246 | موضوع : وبلاگ | نظر بدهید

پروستات

پروستات پیست؟

پروستات یک عضو از اعضای بدن در تمام آقایان میباشد. در نتیجه این جمله که بیماران گاهی عنوان میکنند “من پروستات دارم” عملا جمله اشتباهی میباشد. چون تمام آقایان این عضو را دارا میباشند. این غده بر روی مجرای ادراری آقایان و بلافاصله پایینتر از مثانه قرار دارد و در حقیقت بخشی از مجرای ادراری آقایان محسوب میشود. وظیفه پروستات در بدن آقایان ترشح موادی در مایع منی میباشد. برداشتن این عضو در سنین بالا به وسیله جراحی ضرر خاصی برای بیمار ندارد چرا که عموما تا این سن و سال بیمار فرزندآوری را انجام داده است.

غده پروستات

سایز طبیعی پروستات حدود 20 سی سی یا همان 20 گرم میباشد. توجه داشته باشیم که این سایز برای یک جوان بالغ میباشد و طبیعی است که سالانه و با افزایش سن پروستات بزرگ و بزرگتر بشود. در سنین حدود 70 و 80 سالگی تقریبا 70 یا 80 درصد آقایان بزرگی خوشخیم پروستات را تجربه میکنند. اما نکته مهمی که همینجا باید به آن اشاره کنم اینست که بیماران زیادی در حدود 40 سالگی و با نگرانی به ما اورولوژیستها مراجعه میکنند و از سونوگرافی که برای چکاپ انجام داده اند نگران میباشند چرا که در گزارش سونوگرافی عنوان شده که سایز پروستات بزرگتر از نرمال و مثلا 30 گرم میباشد. جواب اورولوژیست به این نگرانی این است که صرفا سایز پروستات برای ما ارزشی ندارد و اگر فرد هیچ مشکلی در دفع ادرار ندارد، این سایز کوچکترین اهمیتی برای اورولوژیست ندارد. همانطور که بالاتر عنوان شد اعتقاد ما اورولوژیستها بر اینست که پروستات به شکل طبیعی طی سالها بزرگ میشود و هر بزرگی به معنای نیاز به دارو یا جراحی نمیباشد.

 

پیشگیری از بزرگ شدن پروستات

سوال شایع دیگر در مورد پروستات از ما به عنوان متخصص اورولوژی اینست که چکار کنیم تا بزرگ شدن پروستات پیشگیری کنیم. جواب دکتر مجتبی عاملی اورولوژیست تهران به این عزیزان این است که تقریبا هیچ راه بی ضرری برای جلوگیری از بزرگی خوشخیم پروستات وجود ندارد چرا که این بزرگ شدن فقط به افزایش سن مربوط است. اما اگر فردی قبل از بلوغ به هر دلیلی هر دو بیضه خود را از دست داده باشد و به قول معروف اخته شده باشد هرگز به بزرگی پروستات دچار نخواهد شد. در نتیجه فلسفه این گفته بنده که راه بی ضرری وجود ندارد اینجا مشخص میشود.

 

سرطان پروستات

سرطان پروستات

پیشگیری از سرطان پروستات

اما بعضی بیماران از بنده به عنوان متخصص اورولوژی برای پیشگیری از سرطان پروستات میپرسند. در جواب این عزیزان ما اورولوژیست ها اعتقاد داریم که با ترک سیگار ، داشتن رابطه جنسی سالم و زیاد مثلا هر روز و همچنین مصرف میوه جات و سبزیجات تازه میتوان جلوی سرطان پروستات را گرفت و به آن مبتلا نشد. عدم مصرف فست فودها و غذاهای سرخ کردنی و کبابی هم توصیه میشود. مصرف گوجه فرنگی هم ممکن است برای پیشگیری از سرطان پروستات تا حدودی موثر باشد ولی قطعیت آن به اثبات نرسیده است.

 

علائم بزرگی پروستات چیست؟

اورولوژیست خوب به درستی میداند که دفعات زیاد دفع ادرار در طی روز و بیدار شدن مکرر از خواب برای دفع ادرار علائم اصلی بزرگی پروستات میباشد. دقت داشته باشید که فرد سالم در طی خواب شبانه نباید برای ادرار کردن بیدار شود و ما اورولوژیستها حتی یک بار بیدار شدن از خواب برای ادرار را غیرطبیعی میدانیم. از دیگر علائم بزرگی پروستات کاهش قدرت ادرار، تاخیر در شروع ادرار، قطع و وصل شدن جریان ادرار، احساس ادرار باقیمانده بعد از پایان ادرار و فوریت در دفع ادرار که گاهی منجر به خیس کردن بیمار هم میشود. بعضی بیماران هم بدلیل سوزش ادرار به اورولوژیست مراجعه میکنند.

درمان بزرگی پروستات (خوشخیم)

در بیمارانی که علائم فوق الذکر را دارند باید درمان دارویی شروع شود. درمانهای دارویی شامل چند گروه دارویی میباشند.

  1. درمان دارویی بزرگی پروستات – گروه اول که ما اورولوژیست ها در خط اول تجویز میکنیم آلفابلاکرها هستند این داروها با شل کردن عضلات پروستات و گردن مثانه باعث تسهیل در خروج ادرار بیماران میشوند.
  2. مهارکننده های آنزیم مبدل تستوسترون – گروه دوم مهارکننده های آنزیم مبدل تستوسترون هستند که در طول زمان اثراتشان مشخص میشود یعنی حداقل 3 ماه طول میکشد ولی باعث کوچکتر شدن پروستات میشوند البته ناگفته نماند بدلیل کاهش شدید میل جنسی بعضی بیماران تمایلی به مصرف این دارو ندارند.
  3. درمان گیاهی بزرگی پروستات – گروه سوم هم ذاروهای گیاهی هستند. این گیاهان شامل عصاره نخل اره ای و تخم کدو و گزنه و امثالهم میباشند. بعضی از این داروها در درمان پروستات خوشخیم به اندازه داروهای شیمیایی و حتی بیشتر موثر میباشند و بیماران رضایت کامل دارند.

 

جراحی پروستات

 

اما چه موقع یک اورولوژیست پیشنهاد “جراحی پروستات” را به بیمار میدهد؟

در بیمارانی که علیرغم درمان دارویی هیچ بهبودی حاصل نمیشود و علائم پروستات برای بیمار بسیار آزاردهنده است باید برای جراحی بیمار اقدام کرد. مواردی که بیمار دچار احتباس ادراری ناشی از بزرگی پروستات شده است و نیازمند سوند دائمی برای تخلیه ادرار است باید برای جراحی به اورولوژیست مراجعه کند. داشتن سنگ مثانه نشانه ای از بزرگی بیش از حد پروستات و عمل جراحی آن است. ورم کلیه ها و خونریزی ادراری و عفونت مکرر ادراری هم از موارد نیازمند جراحی پروستات محسوب میشوند. البته اینها تمام موارد نیازمند جراحی نیستند و ممکن است موارد تخصصی دیگری هم باشد که در این فرصت امکان بحث نیست.

عوارض جراحی پروستات

نگرانی شایع بیماران که با ما اورولوژیستها در میان میگذارند عوارض جراحی پروستات است. بسیاری بیماران ادعا میکنند که در پیرامون خود افرادی را میشناسند که بدنبال جراحی پروستات دچار بی اختیاری کامل ادراری شده اند و در نتیجه از عمل جراحی پروستات خود اصلا رضایت ندارند. جواب دکتر عاملی به عنوان اورولوژیست به این عزیزان این است که اولا باید بدانند آن بیماران پروستات خوشخیم داشته اند یا بدخیم؟ چرا که جراحی سرطان پروستات از جراحی معمول پروستات کاملا متفاوت است و بدلیل ریشه کنی کامل غده پروستات احتمال این عارضه هم بسیار بیشتر است. ثانیا اگر عمل با رعایت اصول خود انجام شود احتمال بروز این عارضه بسیار ناچیز است در نتیجه این را نباید به حساب تمام جراحان و جراحی ها گذاشت. ثالثا باید احتمال بسیار کم این عارضه که قطعا در کمتر از 1 درصد جراحیها رخ میدهد با احتمال آسیب کلیه ها و نیاز به دیالیز در صورت عدم جراحی پروستات مقایسه کرد. طبیعی است که وقتی این مقایسه سودمندی و ضرر را انجام دهیم به راحتی عارضه جراحی را خواهیم پذیرفت.

چه روشهایی برای جراحی پروستات بزرگ و خوشخیم وجود دارد؟

ما اورولوژیستها عموما دو روش شایع برای جراحی پروستات بزرگ و خوشخیم داریم.

  • روش اول روش لیزری (TURP)
  • روش دوم جراحی باز

روش TURP را عموما به نام روش لیزری میشناسند. در این روش با دوربین از نوک مجرا وارد میشویم و پروستات را از داخل مجرا میتراشیم و تراشها را با شستشو خارج میکنیم. در روش جراحی باز یک برش زیر شکم شبیه برش سزارین در خانمها میدهیم و بعد از باز کردن مثانه به پروستات میرسیم و آن را خارج میکنیم. در مواردی که پروستات کمتر از 75 گرم باشد معمولا TURP توسط اورولوژیست انجام میشود و برای پروستات های بزرگتر روش جراحی باز انجام میشود. بیماران عزیز دقت داشته باشند که هیچ کدام از این دو روش بر دیگری ارجحیت خاصی ندارد و این صرفا با نظر اورولوژیست مربوطه انتخاب میشود. هر دو روش فواید و مضرات خود را دارند و قطعا جراح اورولوژیست بر اساس علم و توانایی خود یکی را برای بیمار انتخاب و انجام میدهد.


تاریخ : 04 اسفند 1398 - 02:26 | توسط : سمیه | بازدید : 1147 | موضوع : وبلاگ | نظر بدهید